Ενωμένοι μπορούμε καλύτερα

 

(Επισημαίνουμε ότι , οι παρακάτω απόψεις είναι καθαρά προσωπικές χωρίς να δεσμεύουν ή να εκφράζουν το Διοικητικό Συμβούλιο του συλλόγου του οποίου συμμετέχουμε)


Τήνος 04-12-2023

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ -ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΤΗΣ ΣΤΕΝΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥΣ

Οι τελευταίες εκλογές στην Τήνο περάσανε στο παρελθόν και έχουν ήδη γίνει αντικείμενο ερευνών και σχολιασμού τουλάχιστον στο τοπικό επίπεδο. Έγιναν όμως αφορμή για ένα φαινόμενο το οποίο είναι μοναδικό στο νησί. Ενώ οι συνδυασμοί που διεκδικούσαν το Δήμο έκαναν ως είθισται μία επίσκεψη σε όλα τα χωριά και μία κεντρική ομιλία τις τελευταίες ημέρες πριν τις εκλογές στην πρωτεύουσα, η Στενή ήταν το μόνο χωριό που επισκέφθηκαν δύο φορές. Τι συμβαίνει λοιπόν και έχουμε την τιμή να μας επισκέπτονται εις διπλούν ;

Προφανώς δεν είναι το μέγεθος του χωριού ή η δίψα του κόσμου για τα προγράμματα των συνδυασμών, που δεν μπορεί να ικανοποιηθεί με μία μόνο επίσκεψη. Είναι το γεγονός ότι σε αντίθεση με τα Δυο Χωριά που είναι ένα χωριό, το χωριό μας είναι ένα αλλά αρκετοί νομίζουν ή θέλουν να νομίζουν , ότι πρόκειται για δύο. Το γεγονός ότι η Στενή φιλοξενεί δύο θρησκευτικά δόγματα (και μπράβο μας) έχει δημιουργήσει ένα χρόνιο άτυπο διαχωρισμό σε ένα κατά τ’ άλλα ενιαίο διοικητικά, γεωγραφικά, κοινωνικά και πολιτιστικά μικρό τόπο. .

Έτσι αυτά τα κατάλοιπα του διαχωρισμού βιώνουμε μέχρι σήμερα, όπου βλέπουμε δύο ξεχωριστές αίθουσες εκδηλώσεων, δύο ξεχωριστές πρωτοχρονιάτικες πίτες από την Κοινότητα για το καλό του νέου έτους, ξεχωριστές χριστουγεννιάτικες ή καλοκαιρινές δράσεις, όπως προαναφέρθηκε, δύο ξεχωριστές επισκέψεις από τους δημοτικούς συνδυασμούς και τέλος δύο ξεχωριστούς πολιτιστικούς συλλόγους. Υπάρχουν και άλλα μικτά χωριά στο νησί (Κτικάδος, Καρδιανή και ίσως τα Κιόνια) στα οποία οι κάτοικοι ανήκουν σε ένα χωριό και συμπεριφέρονται ως χωριανοί του χωριού τους, άσχετα από ποια εκκλησία διαλέγει να κάνει το σταυρό του ο καθένας. Για να μην παρεξηγηθούμε δεν εννοούμε ότι το χωριό μας έχει θέμα συμβίωσης. Οι σχέσεις των Στενιανών εδώ και δεκαετίες είναι παραπάνω από αρμονικές και η διαφορετικότητα στο δόγμα δεν είναι ανασταλτικός παράγοντας δημιουργίας σχέσεων μεταξύ των κατοίκων. Η φιλία και η εμπιστοσύνη στο γείτονα είναι ο κανόνας πια και όχι η εξαίρεση. Επιπλέον η συνεργασία των 2 συλλόγων είναι εξαιρετική και με πολλές κοινές δράσεις, π.χ. το Λαογραφικό Μουσείο. Γιατί λοιπόν να παίζουμε Βόρειους και Νότιους, τους Κάτω και τους Πάνω ;

Με αφορμή τα παραπάνω θα δανειστούμε την πρόταση του συγχωριανού μας Μάρκου Αλβέρτη (Γαλικός) στην επιστολή του, δημοσίως προς τους δύο συλλόγους μας το 2011, η οποία είχε δημοσιευτεί στην τότε ιστοσελίδα του χωριού. (Για όποιον επιθυμεί μπορεί να την έχει αυτούσια αν το ζητήσει )

...στο χωριό μας αποτελεί (κατά την ταπεινή μου άποψη) παράδοξο η ύπαρξη δύο ξεχωριστών συλλόγων, των οποίων τα μέλη όχι μόνο συνεργάζονται υποδειγματικά εδώ και χρόνια, αλλά έχουν στενές φιλικές σχέσεις με κοινούς ανιδιοτελείς στόχους. Συνεπώς, γιατί να στερούμαστε από την τακτικότερη επαφή, το τακτικότερο αντάμωμά μας, την εξοικονόμηση πόρων, την ταχύτερη ανταλλαγή απόψεων και τις άμεσες ενέργειες για δρομολόγηση λύσεων, αλλά και στη δυναμική που μοιραία θα αναπτυχθεί από την κοινή μας δράση και το κουράγιο που θα μας εμφυσήσει η ελπίδα ότι όλοι μαζί θα αντιμετωπίσουμε καλύτερα δυσκολίες, προκλήσεις και θα πετύχουμε στόχους, αφήνοντας κάποια καλύτερη παρακαταθήκη στο μέλλον για τους επόμενους ;….. Για τους λόγους αυτούς σας προτείνω την επί της ουσίας ένωση των δύο Συλλόγων (που και οι δύο από 30ετίας συνεργάστηκαν και προσέφεραν πολλαπλά στον τόπο και στους συντοπίτες) με οποιοδήποτε τρόπο κρίνετε νομικά και τεχνικά αποτελεσματικότερο…

Φέρνοντας στο νου μας συμβολικά τη Φανερωμένη, όπου οι δύο εκκλησίες, χτισμένες από τους προγόνους μας με πολύ μόχθο και ελπίδα πάνω στις απόκρημνες πεζούλες, στέκουν για εκατονταετηρίδες σημειολογικά η μια ακουμπώντας στην άλλη, είμαι σίγουρος ότι και από πνευματική άποψη η κίνηση αυτή θα έχει ιδιαίτερη σημασία, δεδομένου ότι και η κοινή μας πίστη σαφώς προσβλέπει στον αλληλοσεβασμό, στη συνεργασία, στην αγάπη και στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου….»

Η Στενή έχει τρεις γειτονιές το Σποράδο, τη Στενή και το Καμάρι (αν και όπως αναπτύσσεται οικιστικά εδώ και 2 δεκαετίες θα αποκτήσει και τέταρτη). Οι γειτονιές αυτές είναι ενωμένες εδώ και 150 έτη τουλάχιστον. Το χωριό είναι ένα, ας γίνουν ένα και οι άνθρωποί του όπως και η ενωτική προοπτική προς τους δύο συλλόγους, ας γίνει η αρχή της αλλαγής. Ζούμε μαζί και τίποτα δε θα έπρεπε να μας εμποδίσει ώστε να λειτουργούμε και να ενεργούμε μαζί. Το δύσκολο εγχείρημα της ένωσης, θα φέρει τη ζωτικότητα και τη δύναμη για να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο μέλλον που το φτιάχνουμε μόνοι μας.

Ενωμένοι μπορούμε καλύτερα


Τάσος Ν. Βιδάλης - Βαγγέλης Φραμπασχάλης






Σχόλια