Δημοτικές εκλογές 2023 στην Τήνο και ο εκλογικός νόμος

 

Οι Δημοτικές εκλογές στην Τήνο χαρακτηρίστηκαν από τη μεγάλη επιστροφή του Παναγιώτη Κροντηρά στο δημαρχιακό θώκο ύστερα από σχεδόν μια δεκαετία. Η διαφορά σε ψήφους ήταν τέτοια, που σε συνδυασμό με την ισχύουσα νομοθεσία για την εκλογή του Δημάρχου  από την πρώτη Κυριακή, εξασφάλισε  45,25% και 11 από τους 19 συμβούλους στην "Επιλογή Ευθύνης" σε μια ευρεία πλειοψηφία εντός του Δημοτικού Συμβουλίου.  Στο Δημοτικό Συμβούλιο εκτός από τη μείζονα μειοψηφία

που θα είναι από τον Ιανουάριο  η παράταξη "Δύναμη Δημιουργίας"  του απερχόμενου Δημάρχου Γιάννη Σιώτου με  6 συμβούλους, μπαίνουν οι πρωτοεμφανιζόμενοι "Αλλάζουμε" της Αναστασίας Ψάλτη  με 10,11% και  1  σύμβουλο. ( αρχικά εμφανιζόταν να έχει  δύο συμβούλους)  Το 'Κοινό Τηνίων" που είχε οριακή αύξηση από τις περασμένες εκλογές και με 6,47%  εξέλεξε 1 δημοτικό σύμβουλο. Η Λαϊκή Συσπείρωση δυστυχώς δε θα εκπροσωπηθεί στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο. 

Για άλλη μια φορά η κυβερνητική βούληση με το νέο  εκλογικό νόμο, όπως φάνηκε εξαρχής, έχει μοναδικό σκοπό να συμβάλλει στην παντοδυναμία του ενός συνδυασμού -ενός Δημάρχου με την πρόφαση της σταθερής  διοίκησης για την επόμενη πενταετία. Ο ίδιος νόμος επίσης επέβαλε τον αποκλεισμό των συνδυασμών με ποσοστό κάτω του 3,%   προφανώς διότι ενοχλούν οι  αντιπολιτευτικές παρατάξεις, που συνήθως δείχνουν  περισσή  μαχητικότητα ( και καλά κάνουν) ή   εκφράζουν  ακραίες θέσεις.  Η φωνή της κοινωνίας χαμηλώνει και η  δυνατότητα ελέγχου της Δημοτικής Αρχής διαμέσου των δημοτικών θεσμικών οργάνων μειώνεται.  Πρόκειται για  αντιδημοκρατική    αντίληψη διότι δεν δέχεται  την βασική αρχή  της Δημοκρατίας ότι η ψήφος του κάθε πολίτη είναι ισότιμη με την ψήφο του διπλανού του  ,ούτε ότι    έχουν δικαίωμα να εκπροσωπούνται ισότιμα όλοι οι πολίτες στα κοινά. 

Το Δημοτικό Συμβούλιο όμως,  θα έπρεπε να είναι ο καθρέπτης της τοπικής κοινωνίας και να επιτρέπει να ακούγονται όλες οι κοινωνικές τάξεις - ομάδες του τόπου,  άσχετα από το πολύ υποκειμενικό κριτήριο των θέσεων που εκφράζουν. Θα έπρεπε, αυτός, ο κοντινότερος θεσμός εξουσίας στον πολίτη να είναι ταυτόχρονα και το σχολείο της πολύπλευρης και αμεσότερης δημοκρατίας στο πιο χαμηλό επίπεδο διακυβέρνησης με δυνατότητα εκπροσώπησης ακόμα και όσων δεν θα ασκήσουν ποτέ διοίκηση. 

Τάσος Ν. Βιδάλης 

https://nisivouno.blogspot.com/

Σχόλια