ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΤΗΝΟΥ ΚΑΙ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΣΕ ΧΑΡΤΗ

 ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΤΗΝΟΥ ΚΑΙ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΣΕ ΧΑΡΤΗ

Οι παρακάτω χάρτες επιχειρούν μία προσέγγιση - απεικόνιση της Τήνου με το θρησκευτικό χαρακτήρα των οικισμών και την πλειοψηφία των δύο επικρατέστερων δογμάτων ανά οικισμό και Κοινότητα.

Όπως είναι γνωστό η παρουσία της Καθολικής Εκκλησίας στις Κυκλάδες είναι έντονη . Η Σύρος και η Τήνος φιλοξενούν τους μεγαλύτερους πληθυσμούς των καθολικών. Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της Καθολικής Εκκλησίας Ελλάδας, στην Τήνο υπάρχουν περίπου 3.000 καθολικοί. Στην πρώτη έρευνα που έγινε ήταν σαφώς πιο εύκολο να υπολογιστεί το στοιχείο που πλειοψηφεί σε κάθε Δημοτική Κοινότητα καθώς αυτό έχει μείνει διαχρονικά αμετάβλητο παρά τις αυξομειώσεις και τις μετακινήσεις πληθυσμών, από και προς την Τήνο.

 

Πιο δύσκολο αλλά με καλή προσέγγιση είναι ο υπολογισμός του δόγματος που πλειοψηφεί σε κάθε οικισμό καθώς από ιδία αντίληψη γνωρίζουμε τους οικισμούς στους οποίους υπάρχει ευρεία πλειοψηφία. Στην Τήνο υπάρχουν σχεδόν “αμιγείς” θρησκευτικά -δηλαδή με ποσοστό άνω του 90% -οικισμοί περίπου 50 τον αριθμό.


Η δυσκολία υπολογισμού με ακρίβεια είναι μεγαλύτερη σε οικισμούς όπου εμφανίζουν μικτό πληθυσμό. Στους μικρότερους από αυτούς υπολογίζουμε με ασφάλεια το επικρατέστερο δόγμα, καθώς οι αριθμητική διαφορά μεταξύ δογμάτων παραμένει μεγάλες. Από αυτούς στην Καρδιανή, Στενή, Κτικάδο και Κιόνια επικρατεί το καθολικό στοιχείο.

Στη Χώρα -πρωτεύουσα του νησιού πλειοψηφεί το ορθόδοξο στοιχείο με ποσοστό ίσως μεγαλύτερο από το μέσο όρο, ακόμα και μετά την έλευση πληθυσμού από όλη την Τήνο τα τελευταία 30 χρόνια. Στην πόλη της Τήνου υπάρχει μία καθολική ενορία με περίπου 1.000 άτομα και πέντε ορθόδοξες. Το ορθόδοξο δόγμα επικρατεί στους παραλιακούς οικισμούς που αναπτύσσονται δυναμικά τα τελευταία 20 χρόνια Αγία Βαρβάρα, Άγιο Σώστη, Άγιο Ιωάννη Πόρτο Λαούτη, Άγιο Φωκά.

Με αυτά τα δεδομένα στο χάρτη, μπορούμε με ασφάλεια να αποτυπώσουμε τους οικισμούς όπου πλειοψηφεί το καθολικό στοιχείο και τους υπόλοιπους όπου πλειοψηφεί το ορθόδοξο στοιχείο.


Μία προσέγγιση για τον αριθμητικό υπολογισμό.


Αν κρατήσουμε αυτό το νούμερο των 3.000 καθολικών στην Τήνο σε σχέση με το μόνιμο πληθυσμό του νησιού, του 2011 δηλ 8.636 κάτοικοι, θεωρούμε ότι οι καθολικοί της Τήνου αποτελούν περίπου το 35% του συνόλου του πληθυσμού. Αυτό, από ιδία αντίληψη, στους οικισμούς όπου υπάρχουν καθολικές ενορίες και ποιμαντικές ενότητες έχει μια λογική βάση και θεωρώ ότι περίπου επιβεβαιώνεται με την πληθυσμιακή εκτίμηση παρακάτω.

Αθροίζοντας τους κατοίκους που υπάρχουν στους «αμιγείς» καθολικούς οικισμούς του νησιού προκύπτει ένα νούμερο περίπου 1.660 άτομα. Άρα οι υπόλοιποι 1.340 διανέμονται στη Χώρα και κάποιοι πολύ λιγότεροι στους οικισμούς πέριξ αυτής δηλαδή Άγιος Φωκάς, Αγία Βαρβάρα, Άγιος Σώστης Αγ.Ιωάννης - Πόρτο, που οι περισσότερες περιουσίες – κατοικίες προέρχονται από τις κοινότητες Τριαντάρου και Δυο Χωριών. . Σε αυτούς τους οικισμούς ο συνολικός πληθυσμός αγγίζει τα 750 άτομα

Από την ιστοσελίδα της καθολικής ενορίας του Αγίου Νικολάου Τήνου αναφέρεται ότι η ενορία είναι η μεγαλύτερη που υπάρχει στην Αρχιεπισκοπή και απαρτίζεται από το 1/3 της τοπικής εκκλησίας δηλ περ. 1.000 άτομα.

Επιστρέφοντας στις παραπάνω εκτιμήσεις, αν υποθέσουμε ότι οι 1.200 καθολικοί είναι κάτοικοι της Χώρας, μας δίνει ένα ποσοστό 25% για την πόλη της Τήνου (επί συνόλου 4.762) με τους υπόλοιπους 140 να κατοικούν στους οικισμούς πέριξ αυτής.

Τα παραπάνω είναι εκτιμήσεις και προσεγγίσεις επί του μόνιμου πληθυσμού. Ο ακριβής αριθμός δεν έχει προσδιοριστεί με ακρίβεια, δεδομένου ότι στοιχεία σχετικά με το θρήσκευμα δεν καταγράφονται ή μάλλον καλύτερα δεν εμφανίζονται σε επίσημες καταγραφές. Νέο πρωτογενές υλικό ίσως μπορεί να προκύψει από τα αρχεία των καθολικών ενοριών ή το Ληξιαρχείο του Δήμου, μέχρι τώρα όμως δεν υπάρχει κάποια αναφορά ή έρευνα. Τα τελευταία 20 χρόνια μετά και την έλευση νέων μόνιμων κατοίκων είτε ως μετανάστες είτε ως μέτοικοι από χώρες του εξωτερικού θα ήταν ενδιαφέρον να δούμε την εξέλιξη των δύο δογμάτων στο νησί, αλλά και την παρουσία άλλων δογμάτων ή θρησκειών που ενδεχομένως να έχουν παρουσιαστεί.


Σχετική βιβλιογραφία και αναφορές


https://www.cathecclesia.gr/hellas/ Η καθολική εκκλησία στην Ελλάδα


http://sannicolo.gr/enoria-agiou-nikolou-choras/ Ενορία Αγίου Νικολάου Καθολικών Χώρας Τήνου


«Ο καθολικισμός στην Τήνο», π. Μάρκος Φώσκολος, Τήνος, το νησί της Μεγαλόχαρης και των καλλιτεχνών, 7 Ημέρες της Καθημερινής, Αθήνα, 1993


«Η Καθολική Κοινότητα της Τήνου» Άρης Γαβριελάτος, εκδ. Πανεπιστήμιο, Αθήνα 2006 σελ.39, 55





Σχόλια